Rotorscharen

De twee-assige Rotorscharen worden veelal voor de (voor)verkleining en volumereductie van verschillende soorten materialen ingezet. Vaak worden rotorscharen geïntegreerd in complete machinelijnen, maar een rotorschaar wordt ook veelvuldig gebruikt als stand-alone machine. 
 

Vragen over onze producten of over onze service?

Belangrijke kenmerken van de rotorschaar zijn de robuust geconstrueerde constructie, de compacte bouwwijze en de lage draaisnelheid in combinatie de hoge snijkracht welke de hoge productiecapaciteit garandeert. 

Het principe van de rotorschaar is gebaseerd op 2 rotors welke voorzien zijn van messen. Deze 2 roters draaien in tegengestelde richting. Afhankelijk van de te verwerken materiaalstromen en de beoogde te realiseren productiecapaciteit van de rotorschaar, kan gekozen worden voor de volgende typen aandrijvingen:

- 1 Aandrijfmotor met een in de rotorschaar geïntegreerde vertragingskast;
- 2 aandrijfmotoren voorzien van een planetaire tandwielkast;
- Hydraulisch aangedreven rotors.

Het snijwerk van de machine is zo opgebouwd dat de beide rotors eenvoudig en snel uitgebouwd kunnen worden om zo de messen te wisselen. De gewenste eindfractie van het materiaal uit de rotorschaar hangt samen met de dikte van de messenschijven. Het snijwerk van de rotorschaar is tevens voorzien van afschrapers, deze voorkomen dat er materiaal tijdens het productieproces om de rotors kan wikkelen wat tot overbelasting van de machine kan leiden.
De robuuste snijkamer is vervaardigt uit slijtvast materiaal. Optioneel kunnen de wanden van de snijkamer uitgevoerd worden met eenvoudig te verwisselen Hardox platen. De lagers van de machine zijn bevestigd buiten de snijkamer en worden middels een afdichting afgeschermd van vuil en stof wat eventueel zou kunnen doordringen. Hierdoor wordt de kans op stilstand geminimaliseerd. 

De messen en afschrapers zijn vervaardigd uit een speciale staallegering welke een lange standtijd garandeert. Afhankelijk van de dikte van de messen kunnen deze geslepen c.q. opgelast worden. Buiten de keuze voor de dikte van de messen kan ook nog gekozen worden voor het aantal tanden op de messen. Het is vanzelfsprekend mogelijk om in de toekomst een ander mes-type te kiezen. 
Afhankelijk van de keuze van het type aandrijving draait een rotorschaar tussen de 10 en 18 omwentelingen per minuut. Door de lage draaisnelheid zijn de stofontwikkeling en het geluidsniveau tijdens het productieproces minimaal.

Indien de rotorschaar overbeladen wordt zal de machine automatisch reviseren om zo het materiaal wat deze overbelasting veroorzaakt tussen de rotors te verwijderen. Hierna zal de machine automatisch weer opstarten. 
De Bronneberg Rotorscharen worden uitgevoerd met een PLC in combinatie met touchscreen om de individuele functies van de machine te bedienen. 

Optioneel zijn te leveren:

  • Centraal smeersysteem;
  • Invoer- en uitvoerband met magneetafscheider;
  • Hydraulische aandrukker.

Enkele voorbeelden van de te verwerken materiaalstromen:

  • Auto- en vrachtwagen banden
  • Organisch afval en huishoudelijk afval
  • Plastics
  • Hout
  • Papier
  • WEE
  • Elektriciteitskabels