SICK Insight presenteert Bronneberg Kab-W kabelpel- machine

Bronneberg past bij de kabelpelmachine Kab-W de vertrouwde beveiligings- technieken van leverancier SICK toe. Voor onze leverancier was dit voldoende reden om de Bronneberg kabelpelmachine Kab-W uit te lichten in de eerst volgende editie van SICK Insight. 


Klik hier om het originele artikel te downloaden.


KABELPELMACHINE BRONNEBERG ZORGT VOOR DUURZAME ÉN VEILIGE VERWERKING VAN GRONDKABELS

Overal ter wereld zit er spreekwoordelijk goud in de grond. Dat weten nationale en internationale afbraakbedrijven en recyclingbedrijven als geen ander. Jaarlijks verwerken zij kilometers aan oude grondkabels met een kern van waardevol koper. Om tot de kern te komen, biedt recyclingmachinespecialist Bronneberg sinds kort een geavanceerde, nieuw ontwikkelde kabelpelmachine die inmiddels wereldwijd haar aftrek vindt. De machine draagt bij aan een duurzame verwerking van kabels, waarbij de sensoren van SICK zorgen voor veiligheid.

Een oude gewapende PTT-kabel, een overjarige hoge-voltagekabel of een onderzeese kabel die jarenlang het communicatieverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten mogelijk maakte – geen kabel zo gek of de nieuwe kabelpelmachine Kab-W van Bronneberg kan ermee overweg. En dat is ook nodig, want met een ommanteling van nylon, rubber, vetpapier, bitumen, teer, aluminium en/of staal, zijn er flink wat lagen te verwijderen.

Internationaal salesverantwoordelijke Alexander Jegerings legt uit: “Met onze machines zorgen we ervoor dat alle onderdelen kunnen worden gescheiden, zodat deze tot nieuwe grondstoffen kunnen worden verwerkt. Daarmee sluiten we met onze machines volledig aan bij de groeiende wens van een duurzaam hergebruik van grondstoffen.”

LANGERE LEVENSDUUR
De wereld van producenten van recyclingmachines telt slechts enkele spelers. Jegerings: “Bronneberg behoort tot de bekende namen in de recyclingsbranche. Met de Kab-W voor het zwaardere werk hebben we onze positie nog eens herbevestigd. Waar concurrerende machines veel met onderhoudsdefecten te maken hebben, daar bieden wij nu een machine met een beduidend langere levensduur.”

Projectleider/constructeur Gerard Vanlier licht toe: “Oude grondkabels worden meestal met kranen uit de grond gehaald. De grijpers zorgen daarbij vaak voor kabelbeschadigingen. Om die kabels goed vast te kunnen grijpen en strak over het mes in de machine te trekken, heb je heel veel kracht nodig. Veel reguliere kabelpelmachines hebben die kracht misschien wel, maar een ernstige beschadiging of een mof die nog aan de kabel zit, kan letterlijk een aanslag vormen op de lagers binnen de machine en niet zelden ook op het frame. Bij Bronneberg hebben we een hydraulische accumulator toegepast waarmee we die onvoorziene krachten kunnen opvangen. De krachten vloeien weg in het frame, waardoor de Kab-W niet van zijn stuk te brengen is.”

MAKKELIJK SCHOON TE HOUDEN
Jegerings heeft met de Kab-W nog meertroeven in de hand. “Bij heel veel kabelmachines is de vervuiling een probleem. Met vetpapier en teer moet je je machine regelmatig reinigen. Bij de ontwikkeling van de Kab-W hebben we daar rekening mee gehouden: de aandrijfgroep en het procesgedeelte (daar waar de kabel wordt
gestript – red.) zijn van elkaar gescheiden. Daarmee is schoonmaken nu kinderspel. Je doet de deur open en je kunt het hele procesdeel met een hogedrukspuit reinigen.”

Zelfs over de deuren blijkt nagedacht. Vanlier: “De andere machines kennen geen deuren maar panelen. Die worden er één keer afgeschroefd voor het schoonmaken en blijven er dan voor de rest van de tijd naast staan. En dat kan vanuit veiligheidsoogpunt zeker niet de bedoeling zijn.”

SICK-VEILIGHEID
Om de veiligheid van de machinegebruiker te waarborgen, zet Bronneberg SICK in. Naast een noodstop en twee deurcontacten die ervoor zorgen dat de machine niet draait als de deuren open zijn, is de Kab-W voorzien van een mechanische veiligheidsschakelaar. Rond de uitstekende invoermond van de machine bevindt zich een rood frame. Wie tegen het frame aanduwt – handig omdat de kabels vaak met twee handen worden ingevoerd – zet de veiligheidsschakelaar in werking, waarna de machine onmiddellijk tot stilstand komt.

De keuze voor SICK was voor Vanlier een bewuste: “Behalve de kwaliteit vind ik de technische ondersteuning van SICK erg goed. Waarom sommigen zeggen ‘kijk voor de specs maar op de site’, daar krijg je bij SICK een goed persoonlijk advies. Daar betaal je misschien iets meer voor, maar een keuze voor een verkeerde component kost ook veel geld.”

ENTHOUSIASME
Jegerings mag niet klagen over internationale belangstelling voor de Kab-W. “Je moet je voorstellen dat de ontwikkeling van de kabelpelmachines wereldwijd zo’n vijftien jaar heeft stilgestaan. En dan staat er nu opeens een machine die kabels van 30 tot 180 mm aan kan, die minder vaak stilstaat en minder onderhoud nodig heeft, en die zich ook nog eens veel sneller laat reinigen.” Daarmee kan het zo maar zijn dat ook Bronneberg nu ‘goud’ in handen heeft.

SICK Insight presenteert Bronneberg Kab-W kabelpel- machine