Metaalrecycling

“Schroot” is één van de meest gerecyclede (vaste) materialen ter wereld. Schroot kan onbeperkt worden gerecycled. Het recyclen van diverse metaalsoorten betekent dat we minder beroep hoeven te doen op (schaarste) grondstoffen.

In tegenstelling tot andere soorten afval heeft schroot (veelal) een hogere geldwaarde en is de staalindustrie wereldwijd al meer dan 150 jaar actief in het recyclen van verschillende metalen.

De metaalrecyclingindustrie omvat een breed scala aan metalen. De meest gerecyclede metalen zijn, ijzer (ISS), lood, aluminium, koper, roestvrij staal en zink.

Er zijn twee hoofdcategorieën metalen:
- Ferro: metalen welke ijzer bevatten;
- Non-ferro: metalen welke geen ijzer bevatten.

Non-ferrometalen omvatten ook een breed scala aan kostbare (goud, zilver, platina, enz.) en exotische metalen (kwik, wolfraam, bismut enz.).

Het recyclen van Ferrometaal is zeer gunstig voor het milieu in de wereld. Buiten het feit dat het velen malen goedkoper is om ijzerschroot te recyclen dan om erts te ontginnen, zijn de volgende belangrijke voordelen te noemen:
- 75% energiebesparing;
- 86% minder luchtvervuiling;
- 40% reductie in watergebruik;
- 76% minder watervervuiling.

In een wereld waar het klimaat en de uitstoot van Koolstofdioxide (CO2) iedere dag centraal staan, is energiebesparing natuurlijk de belangrijkste reden voor het recyclen van ferro en non-ferro metaal.

Energiebesparing bij het recyclen van non-ferrometalen:
- Aluminium: 95%
- Koper: 85%
- Lood: 65%
- Zink: 60%

Scrap shear

Vragen over onze producten of over onze service?

Schroothandel

Er is wereldwijd een levendige handel in schroot. Met name in de staalindustrie is schroot van belang omdat de in de roest (ijzeroxide) aanwezige zuurstof zich bindt met de in het ijzer aanwezige koolstof tot kooldioxide. Ook wordt schroot wel als toeslag in het hoogovenproces gebruikt. Een bedrijf als Tata Steel te IJmuiden gebruikt doorgaans 15-18% schroot. Staalfabrieken die niet over eigen hoogovens beschikken, zoals Nedstaal, gebruiken vrijwel uitsluitend schroot. Ook in ijzergieterijen wordt veel schroot toegepast.

Hoewel de binnenlandse productie van schroot vaak niet geregistreerd wordt, geven de import- en exportcijfers van een land als Nederland het belang van schroot zeer goed aan.