De brute kracht van Bronneberg

De levering van een enorme staalpers aan Tata in IJmuiden, markeert de comeback van de Helmondse Machinebouwer Bronneberg als maker van brute kracht.

Matjeu Bronneberg zou weer trots zijn op het bedrijf dat hij in 1947 in Helmond begon. Een enorme shrootpers van zijn ontwerp, die twintig jaar dienst deed bij Tata in IJmuiden, wordt vervangen door een gloednieuwe. Opnieuw een Bronneberg en volgens de nieuwste inzichten ontworpen. De basis is echter dezelfde: veel staal, in beweging gebracht met olie onder een druk van 300 bar in hydraulische cilinders.

De levering markeert het nieuwe tijdperk waarin Bronneberg is terechtgekomen. Directeur en mede aandeelhouder Maarten van der Sande heeft vroeger bij Bronneberg gewerkt en kwam in 2005 terug om de productie van de eigen machines weer op gang te brengen. “Na een faillissement in 1999 heeft het bedrijf een doorstart gemaakt als handelshuis. Maar klanten willen service en ze kunnen via internet de tussenhandel makkelijk uitschakelen. Daarom hebben we gekozen voor het opnieuw opzetten van de productie van hoogwaardige machines.”

Van der Sande heeft daar een dubbel belang bij. Hij is namelijk ook eigenaar van het Hapertse bedrijf WDH, fabrikant van hydraulische cilinders. “We produceren cilinders voor de scheepvaart en bedrijven als Tata Steel. En inderdaad, machines van Bronneberg worden er ook mee uitgerust.”
Toen Van der Sande kwam, begon hij met de revisie van tweedehands machines. “Dat sloeg meteen goed aan. We halen machines uit heel Europa en verkopen ze, opgeknapt en wel, in de hele wereld.
Maar tegelijk zette Van der Sande mensen aan het tekenen. “We hebben de hele machinelijn van het bedrijf opnieuw ontworpen. Productiemethodes zijn veranderd, net als sommige materialen. Wij werken eigenlijk net als ASML: hier doen we het ontwerp, op specificatie van de klant, en we zetten de machine in elkaar. Voor de productie van de onderdelen, hebben we toeleveranciers in de omgeving.”

Voor dat ontwerp gebruikt Bronneberg vaak niet alledaagse methodes. “Met de PowerBird Alligatorschaar zijn we naar de Dutch Design Week geweest. We legden uit wat het was en vroegen de designers hoe een omkasting er volgens hen zou moeten uitzien. Dit resulteerde in een heel functionele machine.

Bij Bronneberg werken inmiddels 24 mensen en er wordt iedere dag gezocht naar meer goede medewerkers. Binnenkort start Bronneberg aan de Marshalweg in Helmond de bouw van een gloednieuwe hal van 4000 vierkante meter op een terrein van 1 hectare.

Bronneberg wil weer leidend zijn als het gaat om grote schrootpersen, guillotinescharen en machines voor de kabelrecycling.

De brute kracht van Bronneberg